כולנו בוודאי שמענו על קיומו של חומר בשם "כולסטרול". רובנו גם וודאי יודעים להגיד שיש איזשהו קשר בינו לבין שומן ואפילו יודעים שבודקים אותו בבדיקות הדם שלנו ואסור שהערכים שלו יהיו גבוהים מידי.
כולסטרול הוא חומר שהצטברות שלו בדם יכולה להעלות משמעותית את הסיכוי שלנו ללקות במחלות לב, שבץ, התקפי לב, סוכרת ואפילו לגרום למוות בסופו של דבר.
קורטיזול, מנגד, הוא הורמון המיוצר בגוף ויש לו תפקיד חשוב במצבי מתח ולחץ. הבעיה איתו, בדיוק כמו עם כולסטרול, היא שייצור מוגבר וחשיפה ממושכת של הגוף לרמות גבוהות שלו, יוצרת מצבי תחלואה וסטרס על התאים ועל הרקמות השונות של הגוף, שמובילים להתפתחות מחלות בדיוק כפי שעושה כולסטרול.
מהו קורטיזול?
כאמור, מדובר בהורמון שהשתמר היטב לאורך האבולוציה וניתן למצוא אותו בבעלי חיים רבים, ביניהם בני האדם. הקורטיזול מופרש במצבי מתח ולחץ והוא גורם לשרשרת תגובות כמו: העלאת דופק ולחץ דם, הרחבת אישונים, גיוס שרירים ועוד.
המטרה האבולוציונית של כל התגובות הללו היא לאפשר בריחה של בעל החיים מגורם סכנה כמו טורף.
השינויים שמעורר קורטיזול מיועדים להיות זמניים בלבד- רמתו בדם עולה מהר במצבי לחץ וסכנה ויורדת במהירות לאחר שמצבים אלו חולפים.
קורטיזול בעולם המודרני
כאשר האבולוציה "תכננה" את תפקידו של קורטיזול בגוף האדם, היא לא לקחה בחשבון את העובדה שיגיעו ימים כמו אלה בהם אנו חיים כיום, ימים שבהם מתח, חרדה ולחץ מלווים כמעט כל אחד מאיתנו כחלק משגרה.
הלחץ בבית, בעבודה, תשלום חשבונות, מיסים, משכנתא וחוג לילדים יוצר מצב בו הגוף שלנו מפריש קורטיזול ברמות לא נמוכות, אך במקום לרדת באופן מהיר בריכוזו בדם, הוא נשאר שם ועל ידי כך גורם לשורה של שינויים שגופנו מתקשה להתמודד עימם.
השינויים החלים בגוף כתוצאה מעודף קורטיזול
קורטיזול, מעצם היותו "הורמון הלחץ" גורם לשורה של תגובות אופייניות בגוף. במצבים ההתחלתיים, עודף של קורטיזול בדם עשוי לבוא לידי ביטוי בירידה ברמות האנרגיה מחד וקושי לישון מאידך, במקביל יכולה להופיע עלייה במשקל וכן נפוץ שמתחילה תחושת דיכאון. בנוסף, אנשים החיים במצבים של סטרס מתמיד עשויים לחוש ירידה בתפקוד הזיכרון שלהם.
כל השינויים הנ"ל מאפיינים למעשה את תהליכי ההזדקנות הטבעיים שלנו, ולכן רבים מאיתנו נוטים להתייחס אליהם בסבלנות, ולא לייחס אותם למצבים של מתח.
נוצר מצב בו קורטיזול מאיץ למעשה את תהליך ההזדקנות ובמהלך ההאצה של תהליך זה, מתגברת גם הנטייה לחלות במחלות שונות הקשורות לזקנה כמו: סוכרת, השמנת יתר, אימפוטנציה, דמנציה ואלצהיימר, סרטנים שונים, אוסטאופורוזיס ומחלות לב.
את העלייה במשקל כתוצאה מעודף קורטיזול ניתן להסביר על ידי עלייה בתיאבון. מצבים של לחץ "גומרים" מהר מאוד את מאגרי האנרגיה של הגוף, ודוחפים אותו למלא את עצמו במאכלים עתירי קלוריות בכדי להשיב אנרגיה שאבדה כביכול.
תיאבון מוגבר זה הוא הסיבה העיקרית להשמנה. יחד עם אכילת היתר ניתן לראות לא אחת התפתחות של עודף כולסטרול בדם ואגירה של שומן בטני. מצב זה הוא מצב מקדים לתחלואה לבבית, תחלואה בסרטן וכן בסוכרת מסוג 2.
קיימת תהייה בקרב הציבור המדעי האם העלייה ברמת הקורטיזול היא זו שגורמת לתחלואה או שהיא מהווה סימפטום של מצב חולי אחר. כך או כך, נראה כי מצבי המתח היומיומיים שאנו חווים מקצרים את חיינו ומפחיתים מאיכותם.
אם גם אתם מרגישים שאתם לחוצים, לא מצליחים לישון היטב בלילה ולא מקפידים על תזונה נכונה, ייתכן וגם אתם סובלים מרמות גבוהות של קורטיזול.
ישנן כיום אפשרויות מגוונות להתמודד עם לחץ, אלה כוללות שיטות הרפיה שונות, סדנאות למדיטציה ומודעות עצמית, פסיכותרפיה ואפילו טיפולים תרופתיים. חשוב להיות מודעים לבעיה בכדי שניתן יהיה לטפל בה מה שיותר מהר בכדי להימנע מנזק.