גורמים לכוסטרול גבוה

גורמיםאחת מבדיקות הדם שנעשתה מוכרת ושגורה בפיהם של בני ובנות ישראל היא בדיקה לגילוי כולסטרול בדם. כולנו יודעים לבקש אותה מהרופא ולהתעניין בשלום הכולסטרול של עמיתינו לעבודה, אבל האם אנחנו באמת יודעים מהו? ויותר חשוב מכך- האם אנחנו יודעים למה הוא מצטבר ומהם הנזקים האפשריים?

מנתונים סטטיסטיים עולה כי כ-1.2 מיליון בני אדם בישראל סובלים מעודף כולסטרול בדם. הבעיה היא ש-65% מהסובלים מהבעיה כלל אינם מודעים לקיומה, ורק 470,000 מהלוקים בה נמצאים תחת מעקב וטיפול כלשהו.

מהו כולסטרול?

בין החומרים המרכיבים את גופנו כמו עצמות, שרירים, חלבונים ורקמות אחרות, חלק לא מבוטל  נתרם הודות לחומרים הקרויים שומנים. שומנים הם קבוצה גדולה של מולקולות המגיעות בצורות וגדלים שונים וכעיקרון, ללא חלקיקי שומן ורקמות שומניות בגופנו, לא היינו יכולים לחיות.

בין השומנים הנפוצים שגופנו מכיל ניתן למצוא שומנים הקרויים טריגליצרידים וכן קבוצה שומנית נוספת הקרויה קבוצת הכולסטרול. שתי הקבוצות הנ"ל חיוניות מאוד לצורך תפקודו התקין של הגוף.

הבעיה מתחילה כאשר ערכי השומנים יוצאים משליטה וחוצים את גבולות הנורמה. ערכים תקינים של טריגליצרידים בדם עומדים על 10-190 מ"ג לדציליטר וחריגה מהנורמה כלפי מעלה יכולה להעיד על שחמת כבד, מחלות כליה, בעיה בפעילות הלבלב או בלוטת התריס וכמובן- צריכה יתרה של מאכלים עתירי שומן.

הכולסטרול הוא מורכב יותר ומתחלק ל-2 קבוצות עיקריות: כולסטרול "רע" שמכונה LDL . רמותיו התקינות בדם הן עד 200 מ"ג/ ד"ל. הכולסטרול השני הוא הכולסטרול ה"טוב" והשאיפה היא שערכיו בקרב גברים יהיו גבוהים מ-30 מ"ג/ ד"ל ובקרב נשים גבוהים מ-40 מ"ג/ד"ל.

הכולסטרול הרע נקרא כך מכיוון שיש לו נטייה לשקוע בדפנות של כלי דם ובמקומות אחרים בגוף, ובכך ליצור את המחלה הידועה "טרשת עורקים". מדובר בחסימה של כלי דם שכאשר היא חלקית היא גורמת לתעוקת חזה ובמידה והיא מלאה היא יכולה לגרום להתקפי לב, שבץ ונמק בגפיים התחתונות. הכולסטרול הטוב מכונה כך מכיוון שהוא יודע לנקות את דפנות כלי הדם מהכולסטרול שהצטבר בהם.

מדוע ערכי הכולסטרול בדם עולים?

תהליך יצירת טרשת העורקים הוא תהליך שמתחיל מהיום בו אנו נולדים ועד יום מותנו. התהליך הזה יכול להיות מואץ על ידי גורמים שונים שאותם נמנה כאן, והאצה של התהליך יכולה להוביל להופעה מוקדמת של המחלות שצוינו לעיל ומצבים מזיקים נוספים.

הכולסטרול שבגופנו מגיע מ-2 מקורות עיקריים: האחד הוא התזונה- כאשר אנו צורכים מזון מן החי כמו בשר, ביצים ועוד, אנחנו צריכים לזכור שכפי שבגופנו יש כולסטרול, כך גם בגופם של בעלי חיים אחרים, וכאשר אנחנו אוכלים כמויות גדולות של בשר אדום לדוגמא, כך גם עולות כמויות הכולסטרול בגוף שלנו.

גורם נוסף שמשפיע על רמת הכולסטרול בדם היא המין שלנו. הכולסטרול מתחיל להצטבר בדם אחרי שחצינו את גיל 20, אך קצב ההצטברות בגברים גבוה מאשר בקרב נשים. עובדה זו משתנה לאחר גיל המעבר כאשר אז הנשים "מדביקות את הקצב" ואף "עוקפות" את הגברים.

לעודף משקל יש השפעה גדולה מאוד על רמות כולסטרול בדם וידוע כי ככל שהמשקל עולה, כך עולות גם רמות ה-LDL בדם.

פרט לצריכה של כולסטרול מהמזון, המקור השני ממנו מגיע כולסטרול הוא הגוף שלנו עצמו- הגוף יודע לייצר כולסטרול בתהליכים מיוחדים המתרחשים בכבד. לאנשים מסוימים יש נטייה גנטית לייצר כמויות גדולות של כולסטרול, ללא קשר למשקל הגוף שלהם או לתזונה שלהם. אנשים אלה יזדקקו קרוב לוודאי לטיפול תרופתי לצורך שליטה על רמות כולסטרול שכן דיאטה לא תעזור להם בצורה משמעותית.

החדשות הטובות הן שיש מה לעשות- מחקרים רבים הראו כי ביצוע של פעילות גופנית קבועה תורם באופן משמעותי לעלייה ברמת הכולסטרול הטוב HDL, שעוזר להפחית את הרמות של הכולסטרול הרע LDL בדם.

מה אפשר לעשות?

אם עברתם את גיל 20 ובמיוחד אם יש במשפחתכם היסטוריה של מחלה טרשתיות, כדאי ומומלץ לבדוק אחת לשנה אצל רופא המשפחה את רמות הכולסטרול בדם. המלצה זו תקפה כמובן ובמיוחד כלפי אנשים מבוגרים יותר.

בקרה קבועה אחר רמות הכולסטרול תאפשר גילוי מוקדם של חריגה מהנורמה, ובכך תיתן לרופא אפשרות להציע טיפול יעיל לפני שהמצב הגופני מידרדר.

תמונה של טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: