לחץ דם ותזונה

הרפואה הוכיחה כי ישנו קשר ישיר בין לחץ דם לתזונה. כיום אנו כבר יודעים שישנם מזונות אשר תורמים לעלייתו של לחץ הדם ופוגעים בבריאותנו לאורך זמן, לצד מזונות אשר ביכולתם להפחית את לחץ הדם.

כאשר לחץ הדם גבוה, הלב עובד בצורה קשה יותר, וזהו מצב מסוכן העשוי לגרום למחלות לב. על כן, ישנה חשיבות עצומה למדידות קבועות של לחץ הדם. כאשר לחץ הדם מגיע לערכים שהם מעל 140, יש צורך לבצע שינוי עמוק בהרגלי החיים ובתזונה, על מנת למנוע מצבים של מחלות לב, שבץ או התקף לב.

מזונות אשר גורמים ללחץ דם גבוה

ישנם מזונות אשר גורמים ללחץ דם גבוה, ועל כן מומלץ להפחית או להימנע לחלוטין מאכילתם:

  • מלח – אחד הגורמים המסוכנים ביותר ללחץ הדם הוא מלח, אשר מכיל נתרן, הגורם לעצירה של הנוזלים בגוף ומגביר את לחץ הדם בעורקים. כאשר ממליצים להוריד מהתפריט היומי מאכלים אשר מכילים מלח, לא מדובר רק במלח לתיבול בישול או סלט, אלא גם מאכלים מטוגנים, נקניקים, חטיפים, מאכלים מתועשים וכדומה אשר מכילים כמויות נתרן גבוהות במיוחד.
  • שומן – שומן מוצק גורם ללחץ דם גבוה. מקור השומן המוצק מגיע אלינו ממרגרינה, חמאה, בשר וכן ממוצרים מתועשים ומוכנים.
  • סוכר – אוכל מתועש ומוכן מכיל רמת סוכרים גבוהה מאוד, אשר תורמת להגברת לחץ הדם. מומלץ להסיר מהתפריט היומי עוגות, מאפים ושוקולדים.
  • קפאין – הקפאין מגביר את לחץ הדם. חומר מעורר זה נמצא לא רק בקפה, אלא גם בתה, בשוקולד ובשתייה מוגזת כמו קוקה-קולה או ספרייט. השתדלו להגביל או להוריד בהדרגה את צריכת הקפאין היומית שלכם.

מזונות אשר מורידים לחץ דם גבוה

כשם שיש מזונות אשר גורמים ללחץ דם גבוה, ישנם מזונות אשר יכולים לסייע לנו בהפחתת לחץ הדם, ביניהם מזונות אשר ידועים כדלי שומן ועשירים באשלגן, מגנזיום וסידן.

  • סיבים תזונתיים – מאכלים טבעיים ובלתי מעובדים מכילים כמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים, אשר מסייעים בהפחתת לחץ הדם. מומלץ שהתפריט היומי יכיל כמויות גדולות של ירקות, דגנים מלאים, קטניות, סויה ואגוזים.
  • אשלגן – חוסר באשלגן גורם לעלייה בלחץ הדם. על כן, מומלץ לשלב בתפריט מזונות אשר מכילים אשלגן כמו תפוחים, בננות, כרוב ועגבניות.
  • בצל, שום ופטרוזליה ידועים אף הם כמועילים בהפחתה של לחץ דם גבוה.
  • בסיס חשוב להורדת לחץ הדם הינו דגים, אשר מכילים אומגה 3.

מה עדיף יותר?

כאשר מעוניינים להפחית לחץ דם באמצעות תזונה נכונה, מומלץ להעדיף מזונות מסויימים, על פני מזונות אחרים.

  • דגנים מלאים וחיטה מלאה עדיפים על פני לחם לבן.
  • כאשר צורכים מוצרי חלב, עדיף שיכילו עד 5% שומן. כמו כן, יש להימנע מגבינות מלוחות, אשר מכילות אחוזי מלח גבוהים.
  • חזה עוף, ללא עור, עדיף על פני בשר אדום. יש להוריד מהתפריט מוצרי בשר מעובד, כמו נקניקים.
  • הימנעו משימוש בשמן תירס או שמן חמניה, והעדיפו שמן זית או קנולה.
  • יש להסיר מהתפריט היום יומי מאפים, עוגיות ושוקולד.
  • תבלינים מתועשים, רטבים לסלט וסויה, מכילים כמויות גבוהות של נתרן. מומלץ לתבל את האוכל בתיבול טבעי.

תזונה לצורך הפחתת לחץ הדם אינה אומרת תזונה דלה, לא טעימה ותפלה. בעזרת תבלינים טבעיים או צמחי תבלין, ניתן להעשיר כל מאכל וכל ארוחה. הקפדה על תזונה מתאימה בשגרה היומיומית שלכם, תסייע בצורה משמעותית בהפחתת לחץ דם גבוה ותמנע מחלות לב. מומלץ כמובן לשלב פעילות ספורטיבית על מנת לשפר את מצב הגוף ולהביא לזרימת דם תקינה.

למידע נוסף:

תסמונת מטבולית מעלה את הסיכון לסרטן כבד

תמונה של טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: