הפרעת הקצב השכיחה ביותר נקראת פרפור פרוזדורים. בהפרעה זו העליות של הלב מתכווצות במהירות גבוהה ובקצב שאינו סדיר. כפועל יוצא מכך, הפעילות של הלב לוקה בחסר, התפוקה שלו נמוכה יחסית והמטופל עשוי לסבול משלל תסמינים וסיבוכים. בין השאר התסמינים של ההפרעה כוללים כאבי חזה, סחרחורות, קוצר נשימה, עייפות מוגברת וכן דופק מהיר ובלתי סדיר.
הסיבוך הקטלני ביותר של פרפור פרוזדורים כולל היווצרות של קרישי דם בעלייה השמאלית של הלב. קרישי דם אלו עשויים להיסחף בזרם הדם ולהוביל לחסימה של כלי דם במוח. למעשה כחמישית מאירועי השבץ המוחי נוצרים על רקע של פרפור פרוזדורים.
כפי שאתם ודאי יודעים, רמות גבוהות של כולסטרול רע ורמות נמוכות של כולסטרול טוב, מגדילות אף הן את הסיכון לשבץ מוחי. עם זאת, יש לציין כי רמות לא תקינות של כולסטרול בדם, לא מגדילות את הסיכון לסבול מפרפור פרוזדורים.
האם קיים קשר בין כולסטרול גבוה לפרפור פרוזדורים?
פרפור פרוזדורים עשוי להוביל לפגיעה ביכולת של שריר הלב להזרים דם בצורה תקינה לאיברי הגוף השונים ובהמשך אף עשויה להופיע מחלת לב שנקראת אי-ספיקת לב, הבאה לידי ביטוי בפגיעה באספקת הדם לרקמות. גם רמות לא תקינות של כולסטרול בדם עשויות להוביל להתפתחות של מחלת לב אך במנגנון שונה, הכולל הצטברות של רובד טרשתי על העורקים הכליליים שמזינים את הלב. כאשר אספקת הדם ללב נפגעת, המטופל עשוי לסבול מאירוע לבבי.
כמו כן פרפור פרוזדורים מגדיל את הסיכון להיווצרות של קרישי דם מסוכנים והדבר נכון גם בנוגע לרמות גבוהות של LDL: קרישי הדם שנוצרים על הרובד הטרשתי בעורקי הצוואר יכולים להתנתק ממקומם ולנדוד לכלי הדם המוחיים. כפי שניתן להבין הן רמות גבוהות של LDL והן פרפור פרוזדורים, מגדילים את הסיכון לשבץ מוחי.
מעבר לכל זה, ניתן להצביע על כך שלא אחת פרפור הפרוזדורים התפתח על רקע של מחלת לב. כאשר הלב לא מצליח לפעול בצורה תקינה בשל מחלת לב, הוא עשוי להתחיל לפעום בקצב לא סדיר על רקע שינויים במבנה הלב, שינויים ברמות ההורמונים שמבקרים את הפעילות של השריר, שינויים במערכת הסיגנלים החשמליים המתווים את קצב ההתכווצויות ומהירות ההתכווצויות ועוד.
למרות כל זה, נכון להיום לא נמצא כי ישנו קשר ישיר בין רמות גבוהות של LDL לבין עלייה בסיכון לפתח פרפור פרוזדורים. למעשה נראה כי גם כאשר מטפלים במטופלים באמצעות תרופות להורדת כולסטרול (סטטינים), אלו האחרונים לא נהנים מירידה בסיכון לפרפור פרוזדורים. במילים אחרות ניתן לומר שישנם לא מעט גורמי סיכון ידועים לפרפור פרוזדורים אך נכון לכתיבת שורות אלה, נראה שרמות גבוהות של LDL לא נכללות בקבוצה זו.
לגופו של עניין: על חשיבות הטיפול בכל גורם סיכון בנפרד
רמת הכולסטרול הכללי הרצויה היא 200 ופחות, רמת הכולסטרול הרע הרצויה היא 100 ומטה, רמת הכולסטרול הטוב הרצויה היא לפחות 40 בגברים ולפחות 50 בנשים ונכון להיום קיים קונצנזוס בנוגע לכך שעל ידי איזון רמות הכולסטרול והגעה לערכים הרצויים, ניתן להפחית את הסיכון לאירועי לב, ניתוחי לב, אירוע מוחי ומוות.
בדיוק כך פרפור פרוזדורים מגדיל את הסיכון ללקות באירוע מוחי פי 5 ועוד נציין כי שיעור התמותה מאירוע מוחי שנגרם על רקע של פרפור פרוזדורים, גבוה פי 2 בהשוואה לשיעור התמותה שנגרם כתוצאה מכל גורם אחר.
למרות שדיסליפידמיה ופרפור פרוזדורים לא חולקים מנגנון משותף, שתי התחלואות מגדילות את הסיכון לשבץ מוחי ולשלל בעיות אחרות. אי לכך, טיפול בתחלואה אחת, לא פוטר את המטופל מטיפול בתחלואה השנייה וחשוב להתייחס לשתי התחלואות בנפרד.
מקורות ולקריאה נוספת:
Atrial fibrillation – mayo clinic
Atrial fibrillation and high cholesterol – everyday health