תרופת רפאטה להורדת כולסטרול מורידה תמותה מאירוע לבבי

תרופת רפאטה להורדת כולסטרול מורידה תמותה מאירוע לבביבמחקר בינלאומי שכלל 27,564 משתתפים ממדינות שונות נמצא כי התרופה רפאטה אשר ניתנה בזריקה תת עורית הורידה ב- 15-20% את שיעור התמותה כתוצאה מאירוע לבבי וגם את שכיחותם של התקפי לב או שבץ.

תרופה המחזקת את פעולת הסטטינים

התרופות המקובלות היום לטיפול ברמת כולסטרול גבוהה הן תרופות ממשפחת הסטטינים, תרופות הנמצאות בסל הבריאות. עם זאת, לא כל המטופלים בסטטינים מגיעים לאיזון. ישנם חולים שלמרות קבלת תרופה ממשפחת הסטטינים סובלים עדיין מרמת כולסטרול "רע" (LDL) גבוהה, וכתוצאה מכך עוברים אירוע לבבי או שבץ העלולים להוביל למוות.

במחקר רחב ההיקף, אשר רופאים ומומחים רבים בתחום חיכו זמן רב לתוצאותיו, ניתנה לקבוצת ניסוי אחת תרופת הרפאטה בזריקה תת עורית אחת לשבועיים בנוסף לתרופה הרגילה ממשפחת הסטטינים אותה הם נוטלים, ולקבוצה אחרת ניתנה בנוסף לתרופה הרגילה תרופת פלצבו (דמה).

יש לציין כי כל המטופלים שהשתתפו במחקר עברו בעבר התקף לב, שבץ או מחלת עורקים ונמצא שרמת הכולסטרול הרע בדמם היא מעל 70 מ"ג לדציליטר. זאת בשל העובדה שרפאטה מיועדת לטיפול בחולים קשים אשר למרות נטילת הססטינים ערכי ה- LDL בדמם עדיין גבוהים.

שיפור משמעותי אצל נוטלי הרפאטה לעומת תרופת הדמה

במחקר נבדקו מספר פרמטרים על פיהם נבדקה השפעתה של הרפאטה על החולים. אחד הפרמטרים בהם נראה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות הוא ברמת ה- LDL. התרופה הורידה את רמת ה- LDL בקרב החולים שנטלו אותה בכ- 60% לעומת הקבוצה שנטלה תרופת פלצבו, מרמה חציונית של 92 מ"ג לדציליטר לרמה של 30 מ"ג לדציליטר.

זהו הבדל משמעותי ובעל השלכות רבות על מצבו הבריאותי של המטופל: שיעור ה- LDL המומלץ למטופלים בסיכון גבוה אשר לקו באירוע לבבי או סובלים ממחלות לב וכלי דם הוא לכל היותר 70 מ"ג לדציליטר, כך שהתרופה הביאה רבים מהמטופלים אל הטווח הרצוי.

בנוסף נמצא כי 9.8% מן החולים שנטלו רפאטה סבלו מאירוע לבבי, שבץ או מוות לעומת 11.3% מקבוצת הדמה, שזהו שיפור של 15-20%. אם בקרב הקהילה המדעית היה חשש כי הורדה דרסטית של רמת הכולסטרול עלולה להיות מסוכנת, במחקר הוכח כי הורדת רמת הכולסטרול במידה כזו עבור מטופלים בסיכון גבוה היא חיובית ומורידה את רמת התמותה ולא להיפך.

תוצאות שיכולות להביא לשינוי

כאמור, התרופה רפאטה משמשת לטיפול בחולים בסיכון גבוה. בישראל ישנו שימוש בתרופה רק לסובלים מתסמונת יתר כולסטרול משפחתי. היא ניתנת היום בארץ רק במסגרת ביטוחים משלימים ופרטיים. עם זאת, חוקרים בארץ הביעו סיפוק מן התוצאות.

ישנם חוקרים שהביעו אופטימיות זהירה ואמרו כי אמנם אלה תוצאות משמחות, אך עדיין ישנן תרופות אחרות הנחשבות טובות ויעילות להורדת הכולסטרול, וכן שעל פי מחקר זה לא ניתן בוודאות לדעת האם ניתן להחליף את הסטטינים ברפאטה כי התרופה ניתנה בנוסף לסטטינים ולא במקומם. חוקרים אחרים הביעו התלהבות גדולה יותר ואמרו כי תוצאות המחקר יכולות להביא לשינוי משמעותי, בדומה לשינוי שהתחולל עם גילוי הסטטינים.

לסיכום, נמצא שיפור בפרמטרים שנבדקו בקרב קבוצת הניסוי שקיבלה רפאטה לעומת הקבוצה שקיבלה תרופת דמה. נראתה ירידה ברמת ה- LDL בדם ובאחוז התקפי הלב, השבץ או המוות. יתכן שמדובר בפריצת דרך וגילוי של אפשרויות נוספות באופן הטיפול בחולים הנחשבים ברמת סיכון גבוהה לאירוע לבבי או מחלת לב כתוצאה מרמת כולסטרול גבוהה.

תמונה של טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: