ליפיטור

ליפיטור, או בשם הרכיב הפעיל- Atorvastatin, הינה תרופה המיועדת לטיפול בהיפרכולסטרולמיה, כלומר רמה מוגברת של כולסטרול בדם. מדובר בתרופה ישנה יחסית, שפותחה בעשרים השנים האחרונות כחלק ממשפחת תרופות שנקראית סטטינים (Statins), הפועלות ישירות דרך עיכוב מסלול יצירת הכולסטרול בתאים.

עיכוב הייצור מתבצע על ידי עיכוב ישיר של החלבון העיקרי הפועל בתהליך הפקת הכולסטרול, הלוא הוא האנזים HMG-CoA- reductase. כיום ידוע כי רמה מוגברת של כולסטרול בדם הינה מזיקה ויכולה לגרום לטרשת עורקים ולפגיעה בכלי הדם, כולל בכלי דם המספקים חמצן לאיברים חיוניים כגון הלב והמוח.

לפיכך מומלץ לעקוב אחר ערכי הכולסטרול בדם ולהתייעץ עם הרופא המטפל באשר לאפשרויות הטיפול במידה ומתגלה רמה מוגברת של כולסטרול. אחת מאפשרויות הטיפול המקובלות כיום היא שימוש בתרופות ממשפחת הסטטינים והליפיטור מבינהן.

הבדל בין ליפיטור לבין שאר התרופות ממשפחת הסטטינים

כיום קיימות לשימוש מספר רב של תרופות ממשפחת הסטטינים, כולל סימבסטטין, פראווסטטין, רוסובסטטין ועוד. הליפיטור בניגוד למרבית הסטטינים האחרים הינה תרופה סינטטית לחלוטין ונמצאת בשימוש הנרחב ביותר בעולם מבין שאר התרופות במשפחת הסטטינים, בשל יעילותה היחסית גבוהה בטיפול ופעילותה המהירה.

לתרופות אחרות כגון סימבסטטין שהיא זולה יותר, פרופיל תופעות לוואי נרחב יותר, לכן הליפיטור מהווה תחליף יעיל וטוב במידה והמטופל סובל מתופעות לוואי כלשהן בשימוש בסימבסטטין.

ליפיטור – למי מתאים?

השימוש בתרופה מומלץ כיום לחולים עם דיסליפידמיה, כלומר עם ערכי שומנים מוגברים בדם, בדגש על יתר כולסטרול בדם. טיפול תרופתי מומלץ כיום לאנשים ללא גורמי סיכון נוספים למחלות לב וכלי דם בעלי ערכי LDL-cholesterol (הכולסטרול הרע)- של מעל 190מ"ג/ד"ל. אצל בעלי גורמי סיכון כגון יתר לחץ דם, עישון, השמנת יתר והסטוריה משפחתית של מחלות לב, מומלץ להתחיל טיפול כבר בערכי LDL של מעל 160מ"ג/ד"ל.

אצל חולי סוכרת וחולי לב וכליות מומלץ להתחיל טיפול גם בערכים נמוכים יותר, שכן הסיכון שלהם לפתח אירוע לבבי ראשון או אירוע חוזר הינו מוגבר באופן משמעותי מכלל האוכלוסיה. היעד אצל בעלי סיכון גבוה הוא להגיע לרמת LDL של מתחת ל-70מ"ג/ד"ל.

בנוסף התרופה מאושרת לשימוש כטיפול בהיפרכולסטרולמיה משפחתית, מחלה תורשתית בה קיים פגם בקולטן ל-LDL ברקמות, כך שהכולסטרול מצטבר בדם ורמתו עולה לערכים מוגברים מאד. התרופה אסורה לשימוש בקרב מטופלים עם מחלות כבד כגון דלקות כבד, צהבת ומחלות מרה מסויימות.

תופעות לוואי של ליפיטור

לליפיטור תופעות לוואי המאפיינות את כל משפחת הסטטינים, אולם במידה פחותה מהתרופה הנפוצה סימבסטטין. ראשית, בשל פירוק התרופה בכבד יתכן נזק כבדי, שיכול לגרום לעליית אנזימי הכבד בדם. לפיכך יש צורך במעקב מדי מספר חודשים אחר רמות אלו.

כמו כן, ידוע על מקרים של פגיעה בשרירי השלד, אשר באים לידי ביטוי בכאבי שרירים מפושטים בעיקר בגפיים התחתונות. כיום מומלץ להפסיק את השימוש בתרופה במידה וישנן תופעות לוואי אלו ויש ליידע על כך את הרופא המטפל. תופעות לוואי נפוצות יותר של התרופה כוללות כאבי ראש, עייפות, כאבי בטן ובחילות.

יתרונות וחסרונות של ליפיטור

לתרופה יתרונות מרובים מוכחים מחקרית בהורדת ערכי הכולסטרול בדם וכך מסייעת באופן פעיל בהורדת הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, על כל המשתמע מכך, בייחוד אצלי בעלי סיכון מוגבר. עם זאת, מדובר בתרופה בעלת פרופיל תופעות לוואי לא זניח ויש למצות את האפשרויות הטיפוליות האחרות, כגון תזונה מאוזנת לירידת משקל וביצוע פעילות גופנית יומיומית, לפני שפונים לטיפול תרופתי.

אולי יעניין אותך גם:

תרופות למניעת כולסטרול וקטרקט

האם התרופה נגד כולסטרול ליפיטור יכולה לסייע לחולי טרשת נפוצה?

תמונה של טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: