ניאצין – תרופה להורדת כולסטרול בדם

רמות גבוהות של כולסטרול בדם מתפתחות ומצטברות בדפנות כלי הדם לאט לאט, עם חלוף השנים.ניאצין - כולסטרול

הכל מתחיל בתזונה לקויה, עוד בגיל ההתבגרות, שהילד אוכל בעיקר ג'אנק פוד, המבורגרים, פיצות, צ'יפס, ממתקים, חטיפים, כמו: ביסלי, כייף לי וכדומה, פלאפל מטוגן וכדומה.

מוצרים עתירי שומן וכולסטרול הם המאכלים הכי טעימים שיש, אך הנזק הגופני שהם גורמים לטווח הרחוק אינו שווה את אותה הנאה קצרת טווח.

אנשים אשר במשך שנים, אוכלים בעיקר מאכלים עתירי שומן וכולסטרול, מסתכנים בלפתח מחלות כרוניות ואקוטיות, כגון:  יתר לחץ דם, טרשת עורקים, סוכרת, מחלות לב, אוטם שריר הלב, מחלות כליות, מחלות והפרעות של בלוטת התריס, סרטן בלוטת הערמונית, הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית וכדומה.

למרות שלא קיימים תחילה סימפטומים או תסמינים היכולים להעיד על כך שלאדם יש רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, במהלך השנים עם התפתחות מחלות אלו ואחרות, יחווה האדם שינויים פיזיולוגים ופתולוגים העלולים לסכן את חייו.

למרות שמרבית המקרים של כולסטרול גבוה בדם נובעים מאכילה לא נכונה ועתירת שומנים וכולסטרול, חוסר פעילות גופנית, שתייה מרובה של אלכוהול ועוד, קיימים לא מעט מקרים, של אנשים אשר להם ערכי כולסטרול גבוהים בדם בשל סיבות גנטיות והיסטוריה משפחתית.

בכדי לאבחן באם האדם נמצא בסיכון לפתח מחלות, הפרעות ובעיות בריאותיות בשל רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, יש צורך בבדיקת דם פשוטה לברור מהם הערכים.

הערכים הרצויים והנורמאליים עומדים על:

  • ערך תקין – טריגליצרידים (Triglycerides) 10-190 מיליגרם לדציליטר.
  • ערך תקין – כולסטרול כללי (Cholesterol Total) פחות מ-200 מיליגרם לדציליטר.
  • ערך תקין – כולסטרול "טוב" (HDL High Density Lipoprotein, ליפופרוטאין בעל צפיפות גבוהה) גברים – 29-62 מיליגרם לדציליטר, נשים – 34-82 מיליגרם לדציליטר.
  • ערך תקין – כולסטרול "רע" (LDL Density Lipoprotein Low, ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה) 60-160 מיליגרם לדציליטר.

כיצד מטפלים ברמות גבוהות של כולסטרול?

כיום, קיימות מספר שיטות טיפול לרמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם.

  • טיפול תזונתי בעזרת שינוי תפריט התזונה היומי, הימנעות ממאכלים עתירי שומן וכולסטרול.
  • פעילות גופנית 3 פעמיים בשבוע לפחות.
  • תוספות של צמחי מרפא.
  • תרופות במרשם, כגון: סטטינים.
  • ניאצין.

מהו ניאצין?

נמצא שניאצין, שהוא נגזרת של ויטמין B3, מסייע ומועיל באיזון רמות כולסטרול בכך שהוא עוזר להעלות את ה-HDL הכולסטרול הטוב ומפחית את ה-LDL הכולסטרול הרע. ניאצין בעצם מעכב את יצירת הכולסטרול הרע-LDL בכבד.

אך השימוש בניאצין צריך להיות תחת השגחה רפואית למרות שניתן לרכוש אותו בבתי המרקחת ללא מרשם.

בכדי לראות את השפעתו של ניאצין, יהיה צורך לקחת אותו במינונים גבוהים (כ-1500 עד 3000 מ"ג). מומלץ לקחת אותו תחילה במינון נמוך ובכל שבוע לעלות את המינון.
כמו כן, בכדי שהניאצין יהיה יעיל יש צורך לשלב דיאטה דלת שומנים (בעיקר שומנים רווים) וכולסטרול.

לניאצין יש תפקידים רבים וחשובים בפעילות הפיזיולוגית התקינה בגוף האדם. הניאצין מסייע לפעילות אנזימים רבים, עוזר ביצרת אנרגיה ושומנים, עוזר בפעילות התקינה של מערכת העצבים, מערכת העיכול והעור ובנוסף, מסייע בייצור הורמוני המין.

את הניאצין ניתן לקחת ככדור או בזריקה כתוסף תזונה, אך ניתן למצוא אותו גם במאכלים רבים, כגון: בשר רזה, עוף, דגים, אגוזים, שומשום, בוטנים, דגנים מלאים, קטניות וכדומה.

מכיוון, שמינון יתר עלול לגרום לתופעות לוואי, כגון: גירוד, כאבי ראש, עקצוצים, הסמקה, בחילות, כיב עיכולי, נזק לכבד, עצבנות ועוד, מומלץ מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל לפני לקיחת ניאצין לטיפול בכולסטרול ושומנים גבוהים בדם ולהיות תחת פיקוח רפואי כל זמן נטילת ניאצין.

מידע נוסף על תרופות להורדת כולסטרול ניתן למצוא במאמר סקירת תרופות להורדת כולסטרול

ראו גם:

חוקרים בדקו אם קיים קשר בין סוכר לבין רמות כולסטרול בדם? התוצאות מפתיעות

כולסטרול גבוה וסרטן השד

תמונה של טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: